Foto: Paul-Egil Henriksen/Diakrit.

Øyer til salgs «som perler på snor»

 Kunne du tenke deg å kjøpe din egen øy? Dette var det året du kunne lese flere slike salgsannonser enn noen gang før fra Helgeland.  

«På Helgeland, på Helgeland. Tusenvis øyer som perler på snor».  

Slik lyder første setning i refrenget på «Sang til Helgeland» av den nordnorske visesangeren Kai Larsen. Her hyller han Helgeland og skjærgården som sikkert også i virkeligheten rommer tusenvis av øyer, holmer og skjær. Flere av disse øyene og holmene har vært til salgs det siste året, og dette har virkelig vært objekter med stor interesse og høy salgbarhet. Det har overrasket både meglere og selgere. 

 Overraskende varm telefon 

– Vi hadde ikke noe særlig erfaring med å selge øyer da vi fikk dette oppdraget i 2021, så den store interessen kom veldig overraskende. Det forteller eiendomsmegler Kristine Langfjell hos REDE eiendomsmegling. Hun foretok det første salget sommeren 2021 og dette må vel nærmest kunne beskrives som et sjokksalg. 

 – Telefonen gikk varm. Jeg hadde ikke før lagt på med en interessent, før den neste var på tråden. 

 Og det var ikke bare interessen som var enorm. Hele 19 unike budgivere var med i budrunden. Til slutt gikk Bjørnøya i Rødøy kommune over fire ganger over takst. 

 – Da skjønte vi flere ting – for det første at vi hadde priset oss for lavt og at markedet for dette absolutt var til stede.  

 En ny trend 

Dette satte standarden for en trend som virkelig fikk fart på seg gjennom dette året. Salget av Bjørnøya ble gjort på sensommeren 2021. I 2022 har REDE eiendomsmegling hatt sju slike øyer til salgs. 

 – Tidligere har slike eiendomsoverdragelser blitt gjort privat i familier, men nå ble vi kontaktet av flere som ønsket å prøve å selge på det åpne markedet, forteller Langfjell. 

 Selv har hun fulgt opp med å selge Futøya og Sandvær i år. 

 I Brønnøysund sitter hennes kollega Kristoffer Bjørnvik. 

 – Dette er artige objekter og en adspredelse fra det vi vanligvis gjør, sier han. 

 Bjørnvik opplever at øyene generelt får mer interesse enn andre til salgs annonser – både nasjonalt og internasjonalt.  

 – Det er alle slags folk som tar kontakt, sier han. 

 – Det er ulike agendaer som ligger bak. Noen vil kjøpe for å utvikle turistnæring, noen for å sikre at det ikke havner i utenlandske hender, og noen vil enten ha et fritidssted eller ønsker å flytte dit, utdyper Langfjell. 

 I sommer solgte Bjørnvik Stavøya i Bindalsfjorden (se bildet) til nordmenn. Her stod det blant annet hytte, naust, spikertelt og campingvogn – mens noen øyer selges med kun små tegn i naturen fra gammel bebyggelse. En av hans aktive objekter, Buøya i Brønnøy kommune, er et eksempel på det. Øya ligger for øvrig i noe som for mange tilfører en ekstra dimensjon – et nasjonalparkområde.  «Lomsdal-Visten nasjonalpark er et unikt stykke Helgelandsnatur med fjorder, grotter, skog, høyfjell og topper,» skriver nasjonalparkstyret selv på sin hjemmeside.  

 – Et lite stykke Norge, sier Bjørnvik og smiler. 

 Utfordrende med dokumenter og uttrykk  

Bjørnvik er i gang med å forberede det han beskriver som «enda et veldig spennende objekt». Det skal legges ut for salg rundt påsketider i 2023. For det tar en god del lengre tid å forberede disse salgsoppgavene, forteller de to eiendomsmeglerne. Det er ofte mye dokumentasjon som skal hentes inn, og mye av det er gammelt og må rett og slett spores opp. 

 – All dokumentasjon før 1950 er vanskeligere å finne. Og noen ganger er det vanskelig å tyde hva de har skrevet for hånd, forteller Bjørnvik. 

 – Og så er det jo ikke bare å sette seg i bilen for å se objektet eller når vi skal ha visninger. Alt må planlegges mye mer, sier han. 

 Både for megler og selger er det ofte mange uttrykk og tillatelser å sette seg inn i når slike eldre og større eiendommer skal selges. Eksempler vi har hentet fra disse salgsoppgavene hos REDE, er Skylddelingsforretningen, servitutter, LNFR-område (= Landbruk, natur fritid og reindrift) og SEFRAK, som er en forkortelse for Sekretariatet for registrering av faste kulturminner. 

 Historier fra virkeligheten 

Men særlig én del av dette forberedende arbeidet liker Langfjell særlig godt, og det er å søke i historiske kilder etter informasjon om stedet som skal selges. 

 «Det var familien Danielsen som skulle slå seg ned på eiendommen og gjøre stedet til sitt hjem»  

 Dette kan vi for eksempel lese i salgsoppgaven til eiendommen Bakkevang på Håmannsvikodden på Storselsøy. Og videre:  

 «Hans to yngre brødre Ivar og Jann ble født i naustet. Faren støpte på veggen etter krigen slik at de skulle få bedre plass». Eller «Morens symaskin ble med et nødskrik reddet fra å gå på tvangsauksjon som følge av at de skyldte kr 130,- i skatt» 

 – Jeg liker å søke etter informasjon om folkene som har bodd der og hvordan de hadde det, få fram historien og sette stedet inn i et perspektiv. Alle steder har sin historie, og særlig på slike plasser synes jeg det er utrolig viktig å fortelle hvordan det har vært å bo der opp gjennom årene, hvem som har bodd der, hvilke bygninger som har stått der. Hva sto oppå tuftene av den grunnmuren du ser i dag, eller hvorfor bygde de akkurat det bygget som står der i dag, sier hun. 

 Det går en del tid med til dette, men Langfjell synes det er verdt det. 

 Ekstra regninger og risiko  

En kjøper må også regne med en god del arbeid med etterpå, da det ofte er flere ting det må søkes om, inkludert byggetillatelse. Dette kan bli både tidkrevende og kostbart – og man kan ende opp med å kjøpe ei øy hvor enden på visa blir at man ikke får lov til å sette opp nye bygg.  

 Ekstra regninger og risiko til tross, øyer til salgs har vist seg å friste mange i 2022. Såpass uvanlig var det i starten at Til salgs-annonsen for Bjørnøya fikk omtale i flere medier. Det samme gjorde et par av de neste. 

 – Omtale i Dagbladet og hos NRK hjalp så klart med å nå ut med muligheten til mange flere. Nå som «nyhetens interesse» for slike objekter har lagt seg litt mer, er det mer utfordrende å nå ut med disse objektene enn en bolig, sier Langfjell. 

 Fortsettelse følger 

Nyhetens interesse eller ei, det er både selgere og kjøpere på dette markedet, og Langfjell, Bjørnvik og deres kollegaer vet at det kommer flere øyer til salgs på Helgeland i 2023. Så her er det bare å følge med. 

 

Skroll til toppen